Dit weekend nemen onze Leeuwen het op tegen Eendracht Zele, een tegenstander met een lange en roemrijke geschiedenis in de nationale reeksen. We graven even in het verleden van de club die teruggaat tot 1927.

In 1927 werd Sportkring Zele boven de doopvont gehouden. Deze club was vanaf de jaren 50 jarenlang actief in de hoogste provinciale reeks, maar had te duchten concurrentie uit de eigen gemeente. Het in 1932 (her)opgerichte Scela Zele had immers in dezelfde periode de poort naar de nationale reeksen opengebeukt en was een vaste middenmoter in Vierde Nationale.

In 1970 werd beslist om alle Zeelse clubs, met inbegrip van het pas opgerichte FC De Zeven Zele, maar met uitzondering van een andere tegenstander in onze reeks (Heikant), te fuseren. Eendracht Zele was geboren en zou een succesverhaal worden. In 1973 promoveerde Eendracht naar Nationale, een reeks waarin de club onafgebroken zou spelen tot in 1992 en Zelezelfs geregeld meedong naar de titel. Sindsdien is Zele een liftclub gewordentussen tionale en Provinciale. De laatste keerdat Eendracht nationaal speelde was tijdens het seizoen 2016-2017, waarin hetallerlaatste eindigde in teur.  

KSK Beveren en Eendracht Zele hebben heel wat spelers gemeenschappelijk gehad. Zo haalde Beveren in haar glorieperiode twee toptalenten weg bij Eendracht, met name doelman Filip De Wilde en aanvaller Hans Christiaens, die beiden zouden uitgroeien tot Rode Duivels. Verder op het lijstje van Beverenspelers die nadien bij Eendracht speelden: doelman Antoine Van Hove, Benno Pintens, de recent overleden Toon Pfaff, Bert Cluytens, Robert Weyn, Marc Palmaerts, Rudy Peersman, doelman Steven De Smet, Johan Van Rumst, Tim De Bondt, Sam De Munter, Matthias Van Gysel, Nathan D’Haemers, Enzo Neve, doelman Glenn Piessens, Bavo De Witte, Roy Bultheel en huidig speler Lars Kint.

Het is niet de eerste keer dat Beveren en Zele de degens kruisen, al moeten we al ver terug in de tijd. In 1964 ontving toenmalig Scela Zele derdeklasser Beveren in de 1/64ste finale van de Beker vanBelgië. Het werd een 2-7 pandoering voor de Zelenaars na onder meer vierdoelpunten van Martin Vets en eentje van Wilfried Van Moer. In 1978 mochtderdeklasser Eendracht Zele afzakken naar de Freethiel om de regerendebekerwinnaar te bekampen. Beveren won na een slappe pot voetbal met hetkleinste verschil na een doelpunt van Bob Stevens.

Ook in competitie waren er duels tussen Beveren en de voorgangers van Eendracht. In 1937 won Beveren haar tweede titel op rij in een reeks met Scela Zele. Tijdens en vlak na de oorlogsjaren werd regelmatig gevoetbald tegen zowel Scela als SK Zele. Opvallend resultaat in die tijd was een monsterzege (7-1) in 1949 van SK Zele tegen Beveren, dat nochtans dat seizoen de titel won en voor het eerst promoveerde naar de nationale reeksen. Het laatste competitieduel kwam er in het seizoen 1961-1962 tussen Scela en Beveren: Beveren won thuis met 3-0, maar verloor in Zele met 2-1.

Terug naar Eendracht Zele anno 2022. Het stamnummer 1046 eindigde vorig seizoen achtste in Provinciale en rukt dit seizoen, na een matige start, op naar de linkerkolom van het klassement. Opvallende vaststelling is dat heel wat spelers al seizoenen lang bij Eendracht aan de slag zijn en dus elkaar door en door kennen. Voor de Beverenfans doet mogelijk middenvelder Lars Kint een belletje rinkelen. De Zelenaar werd op jonge leeftijd weggehaald bij Eendracht en gold als een groot talent in de Beverse jeugdwerking. Hij belandde in het allerlaatste profseizoen van KSKBeveren in 2009-2010 ook in het eerste elftal, waar hij enkele vriendschappelijke wedstrijden mocht afwerken in de voorbereiding. Nu speelt hij al enkele seizoenen terug op de heimat.

Ook voor een aantal mensen aan Beverse zijde wordt het alvast een bijzondere wedstrijd. Onze hoofdtrainer Kristof Smet was immers tussen 2016 en 2020 coach van de roodzwarten, waar hij met succes de club leidde tot de linkerkolom van het klassement in Eerste Provinciale. Ook onze beloftentrainer Stijn De Wilde kijkt alvast uit naar de wedstrijd: de Zelenaar in hart en nieren speelde zelf 7 jaar voor Eendracht.