EN DAAR IS ALBERT AL Cercle Brugge 0 - Beveren 1

Het huwelijk Houwaert-Cercle is nauwelijks anderhalve maand oud en het is duidelijk dat Hollandse Henk nu reeds zijn patente-stempel op het groenzwarte gedeelte van Brugge heeft gedrukt.

De meesterstrateeg, die het gisteren toch in laatste instantie zonder Courant moest stellen, had voor de openingswedstrijd tegen Beveren voor een uitgesproken plakkerstactiek gekozen. Op een rijtje: Poorteman in het zog van Martens, Schepens op de huid van Albert en Broeckaert moest virtuoos Schönberger proberen te ontsnaren.

Een voorzichtig Cercle dus dat ankel met een zeer bedrijvige Beheydt in de spits en aanvallende wissels tussen Raes en Verheecke in de eerste helft nooit echt kon dreigen. Begrijpelijk, want de Bruggelingen hielden bij elke aanval minstens een vijftal mannetjes op de verdedigende loer. Kwestie natuurlijk van zeker geen Beveranse prik te moeten incasseren.

Dat Beveren van zijn kant leek ook al niet geneigd om risico's te lopen. Het hield het tempo vrij laag en lonkte traditiegetrouw op de occasionele uitval. En trok het dan toch al eens een schaarse keer een agressief register open, dan stond daar helemaal achterin bij Cercle een erg verdienstelijke Kooiman te borstelen.

U had al begrepen dat er in die eerste helft nauwelijks wat vuur boven Olympia spetterde. Zelfs het doelpunt dat Albert op de 38e minuut via een halve omhaal voorbij Barth lepelde, was slechts het resultaat van een halve doelkans. Kusto en Theunis waren de aanbrengers.

Scheidsrechter Goris, door de lokale aanhang geregeld met gefluit en getier onthaald, floot op zijn beurt dezelfde 22 acteurs de tweede 45 minuten van deze competitie in. En die tweeentwintig bleven aanvankelijk op oefenritme verder joggen tot Houwaart het op het uur welletjes vond en met de inbreng van Sanders (in plaats van Jonsson) op wat meer stevigheid en diepgang hoopte.

En voorwaar, de middenste van de drie voeballende broers toverde meteen enkele mooie bewegingen uit zijn half geblesseerde dij. Op de 65e min. kreeg hij echter het leer niet in een wijd gapende doelmond. Maar deze gemiste kans had toch wat meer drift in de Cercle-rangen gejaagd. Maar de verdediging van Beveren is nu niet bepaald de slechtste van het land en Garot, Baecke, Jaspers en andere Lambrichts kreuden wel even, maar kraakten niet. Al moest de rechterpaal naast De Wilde wel even bijspringen op een deviatie van Sanders op de 73e min. en speelde diezelfde De Wilde zelfs voor staander op de 78e min. op een poging van Broeckaert.

En toen de gelijkmaker in de lucht hing was het echter het sluwe, intelligente Beveren dat op een zucht van een zekere zege kwam te staan. Kooiman had op de 80e min. de ingekomen Christiaens in de fatale zone onderuitgelopen en Goris wees nogal mild naar de stip. Barth vond het onrecht echter zo groot dat hij de elfmetertrap van Schönberger met klasse uit zijn doel ranselde. Olympia had meteen een slappe vertoning tussen zijn muren gekregen. Met een kwistig blazende Goris als één van de hoofdvertolkers.

Mark LEROUGE

Scheidsrechter: Goris.
CERC. BRUGGE: Barth, Poorteman, Schepens, Kooiman, Maes, Broeckaert, Jonsson, Ukkonen, Raes, Verheecke, Beheydt.
BEVEREN: De Wilde, Jaspers, Baecke, Garot, Lambrichts, Kusto, Schönberger, Albert, Theunis. Martens, Crève.
Toeschouwers: 5000.
Doelpunt: 38' Albert 0-1.
Boekingen: Broeckaert, Ukkonen, Crève.
Vervangingen: Cerc. Brugge: 59' Sanders i.p.v. Jonsson; 71' Van Thournout i.p.v. Raes.
Beveren: 70' Christiaens i.p.v. Kusto; 87' Pfaff i.p.v. Martens.

De Beverense logica

,,Ik geef toe", zei Rik Pauwels na de Beverense zege op Cercle, ,,een puntendeling zou hier vanavond de juiste uitslag zijn geweest. Wij dwongen veldoverwicht af in de eerste helft en Cercle nam na de koffie het initiatief. Het leek er op het uur eventjes op dat het gedeelde winst zou worden, al stond Cercle naar het einde toe niet dichter bij de 1-1 als wij bij een 0-2 voorsprong".

De assistent van Urbain Braems had het natuurlijk over die gemiste strafschop van Schönberger, gestopt door Barth. Daarmee was op zijn minst gerechtigheid geschied. Al moest Beveren tenslotte beksentoeren uithalen om de Cercleoffensieven te neutraliseren. De Brugse pogingen werden bijna allemaal vanaf de flanken tot vóór De Wilde gedropt, waar Lambrichts Beheydt het scoren moest beletten. Of Beveren zich niet al te negatief had ingesteld?

Rik Pauwels: ,,De eerste wedstrijd van een competitie is op vele vlakken reuzebelangrijk. Logisch daarom dat wij na de 38e min. onze schamele voorsprong hebben verdedigd. Daarenboven, Cercle moeten we nu ook niet met aanvallende superlatieven gaan overlade. Het probeerde misschien wel ultiem een punt uit de brand te slepen, maar verder dan een toets van Sanders op de paal kwam het niet. En wie geen kansen creëert, mag je niet als agressieve ploeg gaan betitelen".

Ondertussen heeft Beveren al een eerste stapje van de verwachtingen ingelost. De kampioenen van Vlaanderen stevenen volgens ,,welingelichte kringen" op een uitstekend seizoen af. En openen met winst op verplaatsing, het zal het vertrouwen zeker nog wat aangedikt hebben.

Mark LEROUGE

Cercle Bruge (sic) – S.K. Beveren: 0-1
Cercle met botte bijl na treffer van Albert

De thuisspelers beten zich ruim 20 minuten de tanden stuk op de afweer van SK Beveren toen Jaspers ongrijpbaar vanop rechts het kamp van Cercle binnendrong. Het was een uitval, die blijkbaar ontreddering teweegbracht en die voor de eerste keer in de match Erwin Albert toeliet naar een scoringspositie te spurten. De hoog opgeschoten Duitser zou tevens gescoord hebben, want hij hoefde enkel het ronde ding op zijn voorhoofd te laten tikken. Toch kwam Beveren niet op voorsprong. Doelman Barth verhinderde dat immers met een werkelijk sublieme redding, waarin hij als een zelfmoordpiloot in het pak viel om met een ultieme tip van zijn hand het leder nog langs de Beverense spits weg te duwen.

Het zou uiteraard een achterstand geweest zijn die Cercle op dat ogenblik in de wedstrijd niet verdiende. We schreven het reeds hoger, de groenzwarten probeerden de match te maken, namen daarvoor ook voldoende risico's en bedreigden, zij het slechts sporadisch de bezoekers. Dat gevaar kwam vooral van Dirk Beheydt die moeilijk aan banden was te leggen. Helaas voor hem werd hij tamelijk onzuiver aangespeeld, zodat zijn werkkracht en doorzicht in de aanval maar kon aangewend worden bij wat men nauwelijks een doelkans pleegt te noemen.

Een tweede counter van Beveren plaatste Cercle nog vóór rust toch op achterstand. De Beverense goal viel na een tegenaanval van Kusto-Theunis en een prachtige omhaal van Erwin Albert. Merkwaardig wel, dat de thuisploeg van dat moment af veel beter begon te combineren. Op het einde van de eerste helft schiepen zij daarenboven nog enkele echte doelkansen.

Barth stopt strafschop

Cercle-trainer Henk Houwaart koos in de tweede helft vrij vlug voor meer mankracht in zijn invalslinie. Hij riep de IJslander Jonsson van het veld ten voordele van Paul Sanders. Een noodzakelijke wissel trouwens want Beveren liet zich langsom minder indrukken. Het bleef dan ook wachten op een ware jacht van Cercle op de gelijkmaker. Die werd dan 'met grote allures ingezet op het einde van het vijfde kwartier. Paul Sanders bleek inderdaadeen gevoelige versterking en zijninbreng resulteerde in een felle bedreiging voor de Waaslandse defensie. Niettemin bleek de onmacht van Cercle duidelijk als men weet dat in voornoemd kwartier er amper één open kans werd geschapen. Toen lag de achterhoede van Beveren voor het eerst als een kaartenhuisje ineen, maar de poging van Paul Sanders scheerde de buitenkant van de staak. Dan was er ook nog een onhoudbare, vrijschop van Poorteman die net naast de doelmond sloeg.

Ten slotte de prangende eindfase. Die begon met een nieuwe belegering van Marc Baecke en maats en pech voor Cercle. De fel geprikkelde Sanders haalde in het centrum met een vluchtschot uit, dat doorheen een bos van benen, naast de zwevende De Wilde vloog, maar tegen de binnenkant van de staander opnieuw in het veld sprong.

Sensatie aan de overkant met Schönberger aan de penaltystip, waarop een prachtige redding van Leen Barth volgde. De strafschop was gefloten door ref Goris na een fout van Kooiman op Christiaens. Ondanks een verder verwoed aandringen, maar, zoals reeds geciteerd meestal met een botte bijl, veroverde Cercle niet waarop het, voorgaande op de geleverde inspanningen, toch wel recht had. Een gelijkspel met name...

Gino GYLAIN