Verslag Algemene Vergadering SD Europe

Jaarlijks geven we u het verslag mee van de algemene vergadering van SD Europe, waarvan onze club sinds jaar en dag lid en partner is. Dat geldt in het bijzonder dit jaar, aangezien de algemene vergadering doorging in onze eigenste gemeente. SD Europe liet ons alvast weten dat zij kunnen terugblikken op een vlekkeloze organisatie en dat zowel de club als Hotel Van Der Valk van harte gefeliciteerd worden voor het afgelopen weekend.

Algemene Vergadering

Maar liefst 60 vertegenwoordigers uit 19 verschillende landen zakten af naar Beveren en dit betekende dan ook een nieuw record voor SD Europe. Gedurende het hele weekend werden de gasten ingezet in tal van workshops, discussies en netwerksessies.

Op zaterdagochtend vond de formele algemene vergadering plaats, waarin voorzitter Diego Riva van SD Europe onder meer de nieuwe leden welkom heette van Dragoons FC (Krakau, Polen), Olimpia MCMXXI (Satu Mare, Roemenië), Sociochaux (Sochaux, Frankrijk), FC Kuban (Krasnodar, Rusland) en BK Frem (Kopenhagen, Denemarken).

CEO Antonio Hagemann en Membership Development Manager Loukas Anastasiadis brachten vervolgens verslag uit van de verwezenlijkingen uit het afgelopen jaar, waaronder:

Nieuwe bestuursleden

Er warden twee nieuwe bestuursleden verkozen om in de komende drie jaar te zetten in de raad van bestuur van SD Europe. De bestuursleden worden democratisch verkozen door de algemene vergadering en hebben een in tijd beperkt en onbezoldigd mandaat. De nieuwe bestuursleden zijn:

  • Daphna Goldschmidt: bestuurslid bij Israfans en voorzitster van de Israëlische tweedeklasser Hapoel Katamon Jeruzalem;
  • Lasse Bauer: voorzitter van de supporterstrust van het Deense Brondby
  • Volgende bestuurders blijven ook in het komende jaar op post:
  • Sofia Bohlin, voorzitster van de Zweedse supportersfederatie SFSU;
  • Voorzitter Diego Riva, tevens voorzitter van de Italiaanse supportersfederatie Supporters In Campo.

Volgende bestuurders verlaten hun mandaat:

  • Narcisso Rojas, bestuurder bij de Spaanse supportersfederatie FASFE en van de Recre Supporters Trust van Recreativo de Huelva;
  • Shay Golub, bestuurder bij Israfans;
  • Mike Denham, voormalig bestuurder bij Irish Supporters Network en Cork City.

Shay Golub zal zich voortaan integraal inzetten voor het nieuwe Fans Matter! project en ook Mike Denham blijft binnen de rangen als adviseur. Ook de Poolse Katarzyna Biniaszczyk wordt adviseur en brengt een pak ervaring mee als voormalig Parlementair Adviseur bij de EU.

Workshops

Adviseur William Gaillard, voormalig communicatiedirecteur bij UEFA, leidde een debat over de toekomst van het Europese voetbal op het gebied van rechten voor fans, solidariteit en het vinden van evenwicht tussen succes en financiering.

De Portugese sportpsycholoog Jorge Silverio, onder meer actief binnen de Portugese nationale ploeg, bracht een workshop over omgaan met succes én tegenslag.

Stuart Dykes, hoofd van het SLO-departement van SD Europe, bracht een terugblik over de successen van het SLO-project (Supporters Liason Officer) en een kijk op de toekomst, waarbij ook fan-owned clubs op lager niveau de vruchten kunnen plukken van het vele werk.

Luke Cox, SD Europe’s Communications Consultant, stelde de nieuwe samenwerking met Atmosfair voor, een organisatie die zich richt op het terugbrengen van koolstofvervuiling. Door de leden werd beslist om een project in Rwanda te ondersteunen. Meer info over dit project vindt u via https://www.atmosfair.de/en/climate-protection-projects/energy_efficiency/rwanda/

De laatste workshop van het weekend werd gegeven door Shay Golub en behandelde het vinden van evenwicht tussen sportieve successen (en de financiële impact ervan) en de sociale taken van een club binnen de gemeenschap.

Wedstrijd Beveren-Sinaai

De deelnemers aan de conferentie bezochten vervolgens onze thuiswedstrijd tegen Sinaai en genoten met volle teugen. Of hoe SD Europe het zelf omschrijft: “During the AGM weekend, the network attended KSK Beveren’s home match against KFC Herleving Sinaai where the devoted and humble nature of the football club was clear for all to see.” Wij willen dan ook alle fans bedanken voor hun ongelooflijke gastvrijheid! 

Tijdens de rust werden voormalig voorzitster Karolina Szumska en bestuurslid Andrzej Kostek van de Poolse club AKS Zly door SD Europe in de bloemetjes gezet voor het winnen van de UEFA Grassroots Club Of The Year. Lees er meer over via https://www.sdeurope.eu/meet-uefas-grassroots-champions-aks-zly/

SD Europe CEO Antonia Hagemann blikt als volgt terug op het weekend:

“our AGM allows all these member run football clubs and supporters organisations of different experiences to come together, hear about what others are doing and learn from each other – this is the true benefit of being in the SD Europe network, and ultimately what it’s all about. What is most encouraging is that more and more people want to come every year.”

Meer info over de afgelopen algemene vergadering vindt u op:

https://www.sdeurope.eu/sd-europe-agm-2020-summary-key-points/