SKB Worldwide #8 Enfield Town

Ook na de herstart van ons geliefde KSK Beveren in 2011 werden meerdere buitenlandse tegenstanders bekampt. Vooral de wedstrijden tegen Enfield Town blijven in ons collectief geheugen gegrift.

Enfield Town is een voorbeeld voor onze club op het gebied van fanparticipatie. De club werd in 2001 gesticht door de Enfield Supporters’ Trust. Dit fanorgaan was de fratsen van de voorzitter van Enfield FC, Tony Lazarou, grondig beu: hij had immers het stadion van de club verkocht, waardoor de in 1893 (!) gestichte club in een andere wijk van Londen moest gaan spelen. Bovendien (zo zou later blijken) stak Lazarou een groot deel van de verkoopprijs in zijn eigen zakken. Intussen heeft het fan-owned Enfield Town al een tijdje Enfield FC voorbijgestoken: ETFC speelt op het zevende niveau, terwijl EFC zich tevreden moet stellen met niveau 9. De glorieperiode van het originele Enfield FC speelde zich af in de jaren 80 van de vorige eeuw, toen de club tweemaal de titel won in de hoogste semiprofessionele reeks (tegenwoordig de Conference League) won en ook tot twee keer toe de FA Trophy (de cup voor semiprofessionele clubs) won op Wembley

Enfield en Beveren ontmoetten elkaar voor het eerst op 27 juli 2013. Het recent herstartte Beveren werd als eerste (en voorlopig enige) continentaal-Europese club uitgenodigd om te strijden voor de Supporters Direct Cup, die jaarlijks wordt betwist tussen fan-owned teams. 330 supporters, waaronder 70 uit Beveren, zagen dat de thuisclub een maatje te groot was voor de Belgische bezoekers. Het werd 8-2 en voor Beveren scoorde Bjorn Vaerenberg beide doelpunten. Wat vooral van belang was: de fans van beide clubs verbroederden met elkaar en zouden die vriendschapsband tot op vandaag behouden.

Op 26 juli 2014 trok Enfield Town naar Beveren (op het veld van Svelta Melsele) voor de return. 100 Engelse fans maakten de trip naar Vlaanderen, waar ze onderweg onder meer een bezoek brachten aan de Britse begraafplaatsen nabij Ieper om de gevallen helden uit WOI te herdenken. Enfield won met 0-4. Sindsdien speelden beide clubs niet meer tegen elkaar, maar jaarlijks bezoeken fans van beide clubs elkaar voor competitiewedstrijden. Langs Beverse zijde werden al tweemaal heuse busreizen over het Kanaal georganiseerd.