SKB Worldwide #7 Ajax Amsterdam

In de categorie ‘wereldploegen die Beveren over de knie legde’ hoort zeker en vast Ajax Amsterdam. In de voorbereiding van het seizoen 1986-1987 versloeg geelblauw de toenmalige 22-voudige (intussen 35-voudige) Nederlandse landskampioen.

Als winnaar van de eerste (zie #5) mocht KSK Beveren uiteraard ook aantreden op de tweede editie van de Malinwa Cup. Gastheer KV Mechelen slaagde er in om twee grootheden uit het Europees voetbal naar België te halen. Beveren werd gelinkt aan Ajax, terwijl KV mocht aantreden tegen het Tsjechische Sparta Praag.

De Hollandse wereldsterren hadden schijnbaar een verkeerd kroketje gegeten, want ze eindigden op een troosteloze laatste plaats in het tornooi. Beveren liet een onbekende naam testen in de spits, onder zachte dwang van hoofdsponsor Mita (een Japanse firma gespecialiseerd in fotokopieerapparaten). De Engelsman Flanagan bakte er echter niks van, waardoor in de tweede helft Eugene Ekeke zijn kans kreeg. De Kameroense legende, die niet meteen kon doorbreken bij Beveren, kende zijn dagje en scoorde tweemaal. In de finale verloor Beveren van het sterke KV Mechelen met 3-1. Ajax kreeg de rode lantaarn na verlies tegen Sparta.

Ajax was nochtans bepaald geen zwakke versie van zichzelf dat seizoen. Het won de Nederlandse beker én belangrijker, de Europese Beker der Bekerwinnaars na winst in de finale tegen Lokomotiv Leipzig. Het werd getraind door levende legende Johan Cruijff, die aan zijn tweede seizoen als trainer begon, nadat hij er enkele jaren voordien een vreemd intermezzo als speler van Feyenoord had opzitten.

Bij het spelersarsenaal niks anders dan internationals te vinden uiteraard, waaronder enkele absolute wereldvedetten. Stanley Menzo stond in doel met voor hem onder meer Sonny Silooy, Peter Boeve, Ronald Spelbos, Jan Wouters, John Van ’t Schip, Arnold Mühren en John Bosman. Dé twee smaakmakers van de Amsterdammers die het tegen Beveren opnamen kunnen gerust bestempeld worden als twee van de grootste voetballers aller tijden: Frank Rijkaard controleerde op het middenveld, terwijl de jonge spits Marco Van Basten steeds meer verdedigingen oprolde. Het kon echter niet baten die middag: Beveren won met 2-1.