SKB Worldwide #6 Levski Sofia

Eén van de belangrijkste duels uit onze clubgeschiedenis vond plaats op 30 september 2004. In een kolkende Freethiel versloeg Beveren de Bulgaarse topclub Levski Sofia en mocht ze voor het eerst en (voorlopig) laatst deelnemen aan de groepsfase van een Europese competitie.

Levski Sofia, genoemd naar de held van de natie Vasil Levski, is historisch gezien dé absolute grootmacht van Bulgarije. De club won maar liefst 26 landstitels en 25 bekers en degradeerde nog nooit uit de hoogste divisie van het land. Alleen in het afgelopen decennium heeft de club zijn rol als topclub moeten lossen door een miserabel financieel beleid en de opkomst van Ludogorets, de club van een Bulgaarse pharmareus die maar liefst tien landstitels op rij won.

Belgische fans kennen Levski veelal onder een andere naam. In 1989 haalde Antwerp immers drie doelpunten op in blessuretijd tegen Vitosha Sofia, de toenmalige naam van de club die was opgelegd door het communistische regime na ernstige rellen op en naast het veld in de bekerfinale van 1985 tegen CSKA Sofia (na die wedstrijd werd grote CSKA-belofte en toekomstige superster Hristo Stoichkov zelfs lévenslang geschorst). Op het wereldtoneel staat Levski vooral bekend als de hofleverancier van Bulgarije op het WK 1994, waar de Balkanstaat hoogst verrassend beslag legde op de vierde plaats 

Ook in 2004 beschikte Levski over een zeer degelijke ploeg, getuige daarvan de kwartfinale die de club haalde in de Europa League een jaar later en de kwalificatie van Levski voor de groepsfase van de Champions League in 2006. In de selectie van de Bulgaren bevonden zich maar liefst 18 A-internationals, waaronder de ervaren rot Daniel Borimirov, cultheld van 1860 München en de enige Bulgaar die actief was op twee WK’s en twee EK’s.

Beveren dwong een belangrijk deel van de kwalificatie af in het Stadion Georgi Asparuhov, een tempel van 25.000 toeschouwers genoemd naar de legendarische Levskispits die op 28-jarige leeftijd omkwam in een auto-ongeluk maar nog steeds aanzien wordt als de beste Bulgaar ooit. Ondanks de intimiderende thuissupporters, berucht om hun extreemrechts gedachtegoed, hielden de Ivorianen uitstekend stand. Doelman Copa viel al na een paar minuten uit met een blessure, maar werd met verve vervangen door Mark Volders. Grote held van de avond was echter Moussa Sanogo, die een prachtig en vooral uitermate belangrijk uitdoelpunt scoorde. In de thuismatch zette Beveren de puntjes op de i. Vlak voor rust scoorde uitblinker Marco Né de enige treffer van de match, nadat een vrijschop van Romaric op de paal was beland.