SKB Worldwide #5 Spartak Trnava

Voor de enige Slowaakse tegenstander uit onze clubgeschiedenis moeten we terug naar augustus 1985. In die maand werd voor het eerst de Malinwa Cup georganiseerd, een internationaal zomertornooi ‘Achter de Kazerne’ dat uiteindelijk vijf edities zou kennen.

De allereerste editie kwam tot stand ter gelegenheid van de forse verbouwingen aan het stadion door nieuwe investeerder John Cordier en werd gewonnen door KSK Beveren. In de halve finales werd met 3-2 de maat genomen van Spartak Trnava, dankzij doelpunten van Hans Christiaens (2x) en Marc Baecke. In de finale tegen gastheer KV Mechelen werd het 0-2 dankzij opnieuw Christiaens, die topschutter werd van het tornooi, en Franz-Josef Schmedding. Trnava ging ook niet met lege handen naar huis en ontving de Fairplay Prijs.

Spartak Trnava is een grootheid uit het Tsjecho-Slowaakse voetbal, maar heeft een bittere lijdensweg achter de rug. Het werd in 2018 pas voor het eerst in 45 jaar opnieuw landskampioen en won een jaar later ook de Slowaakse beker. De club haalde ook voor het eerst de groepsfases van de Europa League, waarin het onder meer Anderlecht versloeg en in Brussel ging lopen met een punt.

Voor de gouden periode van Trnava moeten we echter al terug naar einde jaren 60, begin jaren 70. Het won in die periode vijf landstitels in het toen nog verenigde Tsjecho-Slowakije en ging in 1967 ook aan de haal met de felbegeerde Mitropa Cup, een bekertornooi voor landen uit centraal Europa, door onder meer Lazio en Fiorentina te kloppen. In 1969 strandde het in de halve finales van de Europacup I tegen Ajax, ondanks een 2-0 zege in de thuismatch. Sterren van het elftal van toen waren onder meer middenvelder Karol Dobias (later bij Lokeren en Racing Gent) en aanvaller Jozef Adamec, vier jaar op rij topschutter in Tsjecho-Slowakije.