SKB Worldwide #4 - Panionios

In de voorbereiding op het seizoen 1999-2000 nam Beveren het op in een thuismatch tegen de oudste club van Griekenland, Panionios. In een wedstrijd waarin de Italiaan Luigi Riccio en de Pool Bartosz Tarachulski debuteerden, werd onverdiend met 0-1 verloren.

Panionios is een bijzondere club. Niet enkel is zij de oudste club van het land, zij speelde in lang vervlogen tijden zelfs in een ander land. Panionios werd immers in 1890 gesticht in Smyrna, wat tegenwoordig bekend staat als de populaire Turkse badplaats Izmir. Na de Turks-Griekse Oorlog (net na WOI) werd een deal beklonken tussen Griekenland en de kersverse natie Turkije, waarin 1,6 miljoen mensen werden “geruild”: de Grieken die in Turkije woonden werden dus gedwongen om te verhuizen naar het Griekse vasteland. De inwoners van Smyrna vestigden zich in een buitenwijk van Athene (toepasselijk genaamd Nea -of: nieuw- Smyrna) en namen hun voetbalclub mee.

Panionios heeft naast haar stokoude geschiedenis ook een palmares bijeen gevoetbald. Het werd tweemaal vice-kampioen en won ook tweemaal de Beker van Griekenland in 1979 en 1998. De recent overleden topcoach Urbain Braems, ons allen bekend, slaagde erin om tussen 1985 en 1988 drie jaar lang overeind te blijven als trainer zonder ontslagen te worden, nog steeds een clubrecord. Een andere ex-Beverentrainer, Emilio Ferrera, hield het een dik decennium geleden slechts een half jaartje uit bij de Grieken.

Beveren ontving Panionios in één van de beste periodes uit de clubgeschiedenis. Na de bekerzege in 1998, bereikten de Grieken een seizoen later ook de kwartfinales van de UEFA Cup Winners Cup, waarin het de duimen moest leggen voor latere winnaar Lazio. Na dat glorieuze seizoen verloor Panionios echter de meeste van zijn sterren. Bekendste naam bij de Grieken was dan ook de coach, Jacek Gmoch, succesvol bondscoach van Polen in de jaren 70.