SKB Worldwide #2 Het Zeeuws Elftal

In SKB Worldwide gaan we op zoek naar de vele buitenlandse clubs die SK Beveren in haar roemrijke geschiedenis mocht bekampen. Vandaag aflevering 2: het Zeeuws Elftal.

Het komt wel vaker voor dat regionale selecties zich vormen om profclubs ter wille te zijn in het kader van de voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar in de Nederlandse provincie Zeeland hebben ze die praktijk verheven naar iets heel bijzonder. De sowieso eigenzinnige streek die grenst aan België heeft al sinds 1931 een eigen “nationale ploeg”, die tot op vandaag wordt geselecteerd door de zogenaamde stichting Zeeuws Elftal. Die stichting heeft overigens een heel aantal prominente ex-voetballers van Zeeuwse afkomst als ambassadeur: Danny Blind, Adrie Koster en Graeme Rutjes om er maar enkele te noemen.

Door de coronacrisis werd er sinds 2020 niet meer gespeeld, maar in de jaren voordien werden steevast grote namen gelokt naar Zeeland: Lokomotiv Sofia, KV Oostende, AZ, Feyenoord, Willem II, ADO Den Haag, Dordrecht, Twente en Hibernians passeerden in het afgelopen decennium de revue. En ook al zijn de selecties doorgaans gevuld met amateurspelers, makkelijk heeft de tegenstander het nooit. Zo werden in het verleden opvallende resultaten geboekt tegen Feyenoord (0-0 in 2010), CSKA Moskou (2-1 winst in 1990), Club Brugge (3-3 in 1988) en toenmalig bekerwinnaar FC Den Haag (4-2 winst in 1975).

KSK Beveren was nog één van die vele topclubs van weleer die het opnam tegen de selectie en dit tot twee keer toe. De band tussen Zeeland en onze club is dan ook niet onbestaande: Beveren kende in haar gouden periode best wel wat populariteit net over de grens (honderden Zeeuwse supporters trokken iedere thuismatch naar de Freethiel) en zette er bovendien jarenlang scoutingsnetwerken op, wat onder meer resulteerde in de transfer van Peter Van Vossen die overkwam van VC Vlissingen. In mei 1978 speelden Beveren en Zeeland voor het eerst tegen elkaar in Hulst ter voorbereiding op de nakende halve finales van de Beker van België tegen Lokeren. In een matige wedstrijd zette de uiteindelijke bekerwinnaar de selectie opzij met 0-3 na doelpunten van Jean Janssens, Bert Cluytens en Guy De Baere.

In 1984 organiseerde het Zeeuwse Elftal zelfs een heus internationaal tornooi na het seizoen, waarop FC Groningen, de Duitse middenmoter VFL Bochum en kersvers landskampioen KSK Beveren werden uitgenodigd. Het Elftal nam in de halve finales volkomen verdiend de maat van Bochum met 3-1 en ontmoette in de finale dus Beveren, dat zijn tanden stuk beet op de stugge amateurs. Het werd 1-1 na een Bevers doelpunt van Erwin Albert en uiteindelijk werd pas na strafschoppen het tornooi “Zeeland 84” gewonnen door onze club. Maar liefst 2500 toeschouwers waren afgezakt naar Vlissingen voor deze wedstrijd.