SKB Worldwide #1 FC Schweinfurt

In SKB Worldwide gaan we op zoek naar de vele buitenlandse clubs die SK Beveren in haar roemrijke geschiedenis mocht bekampen. Vandaag aflevering 1: 1. FC Schweinfurt uit Duitsland.

Wie vandaag de dag de naam Schweinfurt ziet als voetbalfan, hoort het waarschijnlijk in Keulen donderen. Toch was de club uit Beieren ooit een grootheid in het Duitse voetbal. De gouden periode van de club speelde zich af vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog en dus voor de oprichting van de Bundesliga in 1963, toen het Duitse voetbal nog regionaal werd georganiseerd. Zo werd het tweemaal kampioen van Beieren, één van de belangrijkste Duitse voetbalstaten, onder meer door toedoen van verdediger Andreas Kupfer die het zou schoppen tot kapitein van 'die Mannschaft'. Toen in 1974 de club voor het eerst promoveerde naar de 2. Bundesliga haalde het Lothar Emmerich binnen, die in de jaren 60 tweemaal Duits topschutter werd voor Dortmund en ook 42 goals maakte voor Beerschot.

KSK Beveren nam het in haar geschiedenis tweemaal vriendschappelijk op tegen Schweinfurt en dat was niet toevallig. Toen de all-time topschutter van Beveren, Erwin Albert, in 1986 besliste om de Freethiel te verlaten, trok hij immers naar de groen-witten, die overigens sinds hun oprichting in 1905 nooit hun naam noch logo wijzigden. Albert bleef er vier jaar lang en loodste mee de club voor het eerst sinds lang naar de 2. Bundesliga in 1990. In het seizoen 1992-1993 was hij ook een seizoen lang hoofdtrainer van de club, die opnieuw was gedegradeerd naar de Bayernliga (toenmalig derde niveau).  

In beide periodes namen Beveren en Schweinfurt het op de Freethiel tegen elkaar op. In februari 1988 werd het 1-1 na doelpunten van de Noorse huurling Egil Johansen aan Beverse zijde en, uiteraard, Erwin Albert (op strafschop) voor de bezoekers. Bekendste naam bij Schweinfurt was naast Albert in 1988 speler-trainer Werner Lorant, die later furore zou maken als trainer van 1860 München en op een blauwe maandag ook Fenerbahce trainde. Lorant won enkele jaren voordien nog de UEFA Cup met Eintracht Frankfurt. In januari 1993 kwam de Duitsers tijdens hun lange winterstop een midweek op stage in Beveren. Ze verbleven in Hotel Beveren en verloren een oefenpot met 2-0 na doelpunten van Maurice Van Ham en Gerry Poppe. Albert bleef slechts één seizoen hoofdcoach. In 2001 promoveerde Schweinfurt voor het laatst naar de 2. Bundesliga, maar het kon zich niet handhaven. Dit seizoen speelt de club in de Regionalliga Bayern, het vierde Duitse niveau.