Onze club stapt mee in ‘Fans Matter!’-project van SD Europe

SD Europe liet vandaag weten dat hun nieuwste project ‘Fans Matter!’ door het Erasmus+-programma van de Europese Unie werd geselecteerd voor subsidiëring. De vzw KSK Beveren zal één van de 8 deelnemende partners zijn en op die manier ons land vertegenwoordigen op het Europese toneel.

Het hoofddoel van het project is het vergroten van de kennis en de kwaliteit bij het besturen van member-run clubs and supportersorganisaties die betrokken worden bij het bestuur van hun club. In het bijzonder zal gefocust worden op niet-professionele clubs.

Nationale en continentale fanorganisaties, voetbalbonden en member-run clubs van 8 verschillende landen uit drie continenten zullen twee jaar lang deelnemen aan verschillende workshops en uitwisselingsprojecten. Het doel is op die manier meer aandacht en knowhow te ontwikkelen voor member-run clubs en zo startende of actieve fanparticipatieprojecten te versterken en verbeteren.

Naast onze eigen club, die in 2020 ook zal samenwerken met Lyra-Lierse inzake fanparticipatie in België, maken volgende partners onder meer deel uit van het project:

ISRAFANS:

Israfans vertegenwoordigt de supporters in het Israëlische voetbal die fanparticipatie en gemeenschapswerking promoot. De organisatie tracht steevast in dialoog te gaan met de Israëlische Voetbalbond en het Ministerie van Sport om zo de situatie van het nationale voetbal te verbeteren.  Die Voetbalbond (IFA) zal integraal deelnemen aan het project en een volwaardige partner vormen.

SINC-SUPPORTERS CAMP

SinC verdedigt de belangen van de Italiaanse supporters in het beleid van zowel professionele als amauteurclubs. De organisatie bestaat sinds 2013 en heeft een volledig democratische structuur. Ze zorgt voor constante en effectieve dialoog met de belangrijkste voetbalinstanties van het land, tot op het hoogste Serie A-niveau. De Italiaanse voetbalbond FIGC zal integraal deelnemen aan het project en een volwaardige partner vormen.

FASFE

FASFE is de Spaanse tegenhanger van SinC en bestaat intussen al 11 jaar lang. Ook FASFE brengt fanclubs, member-run clubs en de voetbalautoriteiten met elkaar in dialoog, met het oog op een betere en eerlijkere voetbalwereld.

PAC OMONIA 1948

Een tweetal jaar geleden besloten de fanatieke fans van de Cypriotische topclub Omonia Nicosia te herstarten op het laagste niveau na de commerciële en twijfelachtige overname van een private businessman. De club hanteert sindsdien een member-run systeem waarbij 100% van de aandelen in handen zijn van de fans (klinkt vertrouwd!). Intussen trekt PAC vaak meer en vooral passionelere fans dan de club in de hoogste klasse.

Meer informatie vindt U hier.