Maak kennis met Omonia 1948!

Eén van onze partners in het nieuwe Fans Matter! project is er één met naam en faam! En net als onze club wordt Omonia 1948 uit Nicosia voor de volle 100% bestuurd door de fans!

Athletic Club Omonia Nicosia werd opgericht in 1948 en is één van de meest populaire en succesvolle voetbalclubs uit Cyprus. Omonia won 20 landstitels, 14 bekers en 16 supercups. Tussen 1970 en 1989 won Omonia maar liefst 14 landstitels. Naast het voetbal is Omonia ook actief in basketbal, volleybal, wielrennen en futsal. Omonia heeft een hevige rivaliteit met stadsgenoot APOEL. Tot in 1948 vormden beiden zelfs één club. Omdat het bestuur van APOEL echter kant koos tijdens de Griekse burgeroorlog, werden verschillende spelers met sympathie voor de linkerzijde verbannen en startten zij hun eigen club. Omonia werd geboren en groeide in een mum van tijd uit tot de club van het volk. Tot op de dag van vandaag heeft Omonia, ondanks de sportieve successen van rivaal APOEL, de grootste fanbase van het eiland.

Omonia heeft haar volkse karakter altijd willen behouden. De club was, in tegenstelling tot veel andere Cypriotische rivalen, nooit in handen van zakenmensen maar werkte met leden die de raad van bestuur verkozen. Deze leden waren historisch gezien gelinkt met de linkse politieke partij AKEL, die in het afgelopen decennium echter haar machtspositie misbruikte om de raad van bestuur naar haar hand te zetten en lidmaatschap van de echte supporters systematisch af te blokken uit commercieel eigenbelang. De harde kern van Omonia, GATE-9, ging niet langer akkoord met de gang van zaken en startte vanaf 2009 systematisch protesten tegen het bestuur van de club.

In 2013 belandde Omonia in een financiële crisis met een schuldenberg van 27 miljoen euro. GATE-9 trok op campagne door heel het land en haalde in vier maanden tijd 1,5 miljoen euro op. De supportersgroep trachtte opnieuw toe te treden tot de raad van bestuur, maar werd andermaal geblokkeerd door de zakenmensen. In 2018 werd beslist om van Omonia, de ploeg van het volk, een vennootschap met aandeelhouders te maken. Slechts een minderheid van de door GATE-9 voorgestelde bestuursleden werd verkozen. Voor GATE-9 was dit de druppel en er werd door de algemene vergadering van de supportersclub beslist om een nieuwe club op te richten, waarbij de oude waarden van Omonia worden hersteld zonder de moderne commerciële belangen van enkele zakenmensen zonder hart voor de club.

Omonia 1948 is meer dan een volledig democratische voetbalclub. De club staat ook regelrecht in de lokale gemeenschap door vrijwilligerswerk en hun strijd tegen alle vormen van discriminatie. Bovendien behouden ze hun unieke ultracultuur ook in de lagere divisies, met vaak hogere supportersaantallen dan in de hoogste klasse en een ongeziene sfeer. Ook op het veld gaat alles meer dan prima. Vorig seizoen werd de club met de vingers in de neus kampioen in de vijfde klasse en ook dit seizoen staat Omonia autoritair op kop in de vierde klasse.

Meer info via:

https://pacomonia.com/

https://www.facebook.com/pacomonia1948/