Maak kennis met AKS Zly!

Eén van onze geëerde gasten op ons feestweekend volgende week is het Poolse AKS Zly. Zij worden tijdens de wedstrijd ook in de bloemetjes gezet voor het winnen van de UEFA Best Grassroots Club Award 2019!

AKS (Alternatieve Sportclub) Zly is één van de enige democratische gerunde sportverenigingen in Polen. De club werd in 2015 opgericht door en voor fans en wordt 100% bestuurd door de leden. De club is gevestigd in Praga, een wijk in Warschau die berucht is om haar armoede en criminaliteit. In 2016 schreef Zly haar eerste vrouwen (vijfde klasse)- en mannenploeg (achtste klasse) in. Beide teams worden op volledig gelijke voet behandeld en wisten inmiddels al te promoveren naar de hogere reeksen.

De naam Zly komt van een personage uit een beroemd boek van Leopold Tyrmand, waarbij Zly een soort Batman vormt tegen de agressie en het geweld in de Poolse samenleving.

Naast het sportieve zet Zly heel hard in op de lokale gemeenschap die alle hulp nodig heeft. Zij proberen van de achterstandswijk een betere plek te maken en slagen daar ook in door het organiseren van activiteiten op en naast het veld. Zo organiseren ze bijvoorbeeld gratis voetballessen voor kansarmen en vluchtelingen, die zo worden geïntegreerd in de Poolse samenleving. De club strijdt ook tegen racisme, homofobie en discriminatie in het algemeen, stuk voor stuk problematische onderdelen van het Poolse voetbal en de Poolse samenleving.

Zly is zoveel meer dan een club. Ze vormt een sociale beweging in Warschau en helpt daarbij de lokale bevolking. De club werkt intensief samen met tal van culturele instanties en artiesten en combineert voetbal met muziekconcerten, lezingen enzovoort. AKS Zly heeft het als eerste voetbalclub aangedurfd om op zoek te gaan naar een betere (Poolse) samenleving en voetbalwereld, een aartsmoeilijke maar wondermooie opdracht!

Meer info via:

https://www.volkskrant.nl/sport/deze-poolse-voetbalclub-wil-hooligans-buitenspel-zetten~b8332d46/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.be%2F

https://www.sdeurope.eu/meet-uefas-grassroots-champions-aks-zly/

https://www.uefa.com/insideuefa/football-development/technical/grassroots/news/newsid=2624671.html

http://aks-zly.pl/our_club_aks-zly/