KSK Beveren viert dit jaar zijn 85e verjaardag!

KSK Beveren viert dit jaar zijn 85e verjaardag. Op 6 september is het bovendien exact 85 jaar geleden dat de club zich aansloot bij de Belgische Voetbalbond onder de naam Sportkring Beveren-Waes. Dat KSK Beveren deze historische dag niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan, werd de voorbije weken al duidelijk. Via de social media van de club werden tientallen video’s gepubliceerd van ex-spelers en coryfeeën die de club een gelukkige verjaardag toewensten. Opvallend detail: in plaats van met het traditionele glas champagne, werd er telkens getoast met een glas melk.

Een indrukwekkende rij Beverse coryfeeën uit binnen- en buitenland passeerde de voorbije weken de revue op de social media van KSK Beveren. Bob Stevens, Hans Christiaens, Joachim Van Damme, Kristof Lardenoit, Bart Van den Eede, Anouar Bou-Sfia, Ibou Sawaneh, Ernest Asante, David Le Bras, Club Brugge assistent-coach Johan Van Rumst, gewezen Rode Duivel Gill Swerts, de Ivoriaanse parels Moussa Sanogo & Mohammed Diallo, ex-Arsenal-speler John Halls, Sporza-journalist Tom Boudeweel allemaal brachten ze voorbije weken een toast uit op de 85e verjaardag van de club met een glas melk in de hand.

Vandaag werd duidelijk waarom. Op initiatief van nieuwe hoofdsponsor Codecrea – een consultancybureau uit Gent - en Swiss Confort - shirtsponsor sinds dag één - zal de club al haar thuiswedstrijden dit seizoen spelen in een exclusief retroshirt. Het legendarische Drink Melk shirt waarmee de Wase club in 1983-1984 landskampioen werd, maakt zo een opvallende comeback op de Belgische voetbalvelden. Het shirt werd zondagvoormiddag door de club gelanceerd met een opgemerkte video, waarin onder meer Bevers icoon en fijnbesnaard/fijnbesnord metronoom van het kampioenenelftal Heinz Schönberger het nieuwe shirt toont aan het publiek.

Peter Ruymbeke, communicatiestrateeg bij nieuwe hoofdsponsor Codecrea, stapte zelf met het idee naar de club en legt uit waarom: “KSK Beveren is geen club als alle anderen. Het bezet een unieke plaats binnen het Belgisch voetballandschap. Niet alleen omwille van het roemrijke verleden, de fanatieke en kleurrijke aanhang, maar ook omwille van de pioniersrol die het speelt op het vlak van supportersinspraak en fan-participatie. Uit onze gesprekken met de club bleek dat, 10 jaar na oprichting, er toch een vorm van metaalmoeheid begon op te treden: de club had nood aan een nieuwe impuls om te voorkomen dat het een club zou worden als alle andere. Met die uitdaging zijn we aan de slag gegaan.”

Waarom uitgerekend Drink Melk?  “We weten dat heel veel mensen de herinneringen aan de gouden tijden van KSK Beveren koesteren. Met de Drink Melk-campagne willen we een brug slaan naar alle mensen die geel-blauw een warm hart toe dragen. Een brug tussen verleden en heden, die tegelijk ook een duidelijk statement maakt voor de toekomst. Stilstaan is achteruitgaan: wij zijn niet alleen ambitieus op sportief vlak, ook op extra-sportief vlak willen we de club uitbouwen om een pioniersrol te vervullen. Sleutelwoorden daarbij worden lokale verankering, supportersinspraak, moderne communicatie en het uitbouwen van nieuwe manieren om meerwaarde te creëren voor partners en sponsors.”

Voor veel voetbalclubs betekent de coronacrisis een rem op de ontwikkeling en de budgetten: sponsors haken af en ook de abonnementenverkoop loopt niet overal even vlot. Niet zo bij KSK Beveren.  Jess Van Vooren: “Het blijft een opvallend gegeven: shirtsponsors Swiss Confort en Codecrea die op eigen initiatief opteren voor een shirt zonder reclame temidden van een wereldwijde pandemie. Het typeert deze sponsors en past wonderwel bij onze club. ‘Voor ons, door ons’ zit in ons DNA.  Ik weet niet of dit bij veel andere clubs mogelijk zou zijn. In plaats van te focussen op het maximaliseren van de eigen commerciële return, investeren onze sponsors bewust in de verdere uitbouw van de club. Dit zorgt voor een nieuw elan en dat merken we aan de abonnementenverkoop.”

Roland van Gysel van Swiss Confort: “Wij sponsoren deze fantastische club sinds 2011. Wij waren meteen enthousiast over het idee om via de lancering van het ' Drink Melk 'retroshirt KSK Beveren als onderdeel van ons nationaal voetbalerfgoed in herinnering te brengen. De visuele afwezigheid van onze bedrijfslogos betekent zeker geen rem op onze (financiële) support. Integendeel de voortrekkersrol die de fans de afgelopen jaren op zich genomen hebben om hun club als eerste fan owned club in België een duurzaam toekomstperspectief te bieden, verdient alle lof en onze blijvende ondersteuning.” 

KSK Beveren is ambitieus en wil zo snel mogelijk doorstoten naar het nationale voetbal. Om er voor te zorgen dat het niet bij vage dromen en mooie woorden alleen zal blijven, wordt de club extra-sportief verder uitgebouwd. Met Patrick Oostvogels, COO bij financieel begeleider Solvas, kan de club rekenen op iemand die zijn ruime ervaring en expertise wil inzetten ten dienste van de club: Financiële duurzaamheid behoort tot de kernwaarden van deze club. Zonder veel vrijwilligerswerk en de financiële steun van de partners kunnen amateurploegen niet meer overleven. Daarom steken we als club een tandje bij. Ook op zakelijk vlak willen wij dit seizoen bruggen bouwen: we zien onze thuismatchen als een kans om verbindend te werken en directe waarde te creëren voor onze partners. Elke thuismatch wordt een opportuniteit om gerichte contacten te leggen binnen het zakelijk netwerk van de club, in de familiale sfeer die onze club zo typeert.”