In memoriam: Omer Janssens

Gisteren bereikte ons het droevige nieuws van het overlijden van één de meest legendarische, talentvolle en belangrijkste spelers die de Freethiel ooit heeft mogen aanschouwen. Onze voormalige aanvallende middenvelder Omer Janssens overleed op 78-jarige leeftijd.

Omer debuteerde op zijn zestiende in het eerste elftal in februari 1959 tegen Braine in derde klasse. Maandenlang had men bij Beveren op dat moment gewacht, want Omer speelde bij de scholieren iedereen op een hoopje. Beveren, in een overgangsfase die uiteindelijk zou leiden tot onnoemelijke successen dankzij een gouden generatie, zou een jaar later degraderen. Omer, aan de zijde van illustere ploeggenoten als naamgenoot Jean Janssens, Wilfried Van Moer en Robert Rogiers, zou echter in de jaren 60 de weg van vierde nationale naar het hoogste niveau mee openbreken. In de kranten van destijds werd het talent van de perfect tweevoetige Janssens als volgt omschreven: “ongeëvenaarde dribbelaar, meester van de lange voorzet, man met onschatbare voetbalmogelijkheden die de intrinsieke capaciteiten bezit om zelfs Wilfried Van Moer te doen blozen”. Wie het geluk heeft gehad om Omer ooit te zien voetballen, weet dat er van overdrijving geen sprake is.

Omer Janssens speelde uiteindelijk 253 officiële wedstrijden voor onze club, waarvan 31 op het allerhoogste niveau. Hij was ook de allereerste kapitein van de club in eerste klasse, won titels in vierde, derde en tweede klasse en werd in 1968 geselecteerd voor de Rode Duivels. Nadat hij door trainer Guy Thys steeds minder werd opgesteld, verhuisde Omer in 1969 naar tweedeklasser Berchem Sport, waar een ernstige blessure hem deed besloten om het nationale voetbal vaarwel te zeggen op amper 27-jarige leeftijd.

Omer keerde, na enkele jaren in het provinciale voetbal, in 1979 terug naar de Freethiel als jeugdtrainer. Later werd hij trainer van de Beverse doublures waarmee hij in 1983 en 1984 landskampioen werd. In 1985  vertrok hij op de Freethiel, hij werd later trainer bij Svelta Melsele en KSK Kallo en technisch directeur bij Nieuwkerken en Temse. In 2003 keerde hij terug naar KSK Beveren om er samen met Georges Decolfmaeker de jeugdwerking te reorganiseren.

Naast een majestueuze voetballer was Omer ook een graag geziene man in Beveren en omstreken. Steeds goedlachs, in voor een grap en grol, en zonder de minste sterallures was hij bijvoorbeeld jarenlang betrokken in het Beverse liefhebbersvoetbal en bleef hij ook regelmatig zijn geliefde Freethiel bezoeken als supporter. Ook in de afgelopen jaren kwam Omer regelmatig langs bij onze thuismatchen samen met zijn echtgenote.

Langs deze weg wensen wij het gezin Janssens, familieleden en vrienden van Omer heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijden. Onze club heeft een groots man verloren, maar zijn naam blijft voor altijd verbonden aan SK Beveren.

Foto: Omer Janssens (centraal) geflankeerd door zijn collega-aanvallers Wilfried Van Moer, Robert Rogiers, Martin Vets en Jean Janssens.