In memoriam: Luksa Poklepovic

Na een kort ziekbed overleed op 12 juni 2022 onze gewezen doelman Luksa Poklepovic. Hij werd 77 jaar oud. De Kroatische doelman (destijds nog onder de vlag van Joegoslavië) speelde 145 officiële wedstrijden voor Sportkring tussen 1968 en 1973.

Poklepovic groeide op in Milna, op het eiland Brac, niet ver van Split. Zijn voetballoopbaan startte hij bij Hadjuk Split, een absolute topclub in het voormalige Joegoslavië. Hij debuteerde daar in de eerste ploeg in december 1962 tegen Partizan Belgrado en won met Hadjuk een titel en een beker. De concurrentie was er echter zo groot dat hij besloot te emigreren. Aangezien Joegoslaven onder het communistisch regime geen buitenlandse transfer konden krijgen voor hun 28ste verjaardag, speelde Poklepovic een jaar bij het tweede elftal van Kaiserslautern.

Luksa werd in 1968 één van de toptransfers van Beveren, dat zijn tweede seizoen in eerste klasse aanvatte en dringend nood had aan een doelman. De charismatische goalie werd een betrouwbaar sluitstuk en speelde uiteindelijk vijf seizoenen op de Freethiel tot de jonge Jean-Marie Pfaff hem kwam vervangen. Poklepovic zal vooral herinnerd worden om zijn sterke prestaties in de Europese Beker der Jaarbeurssteden, waarin hij mee zorgde voor de uitschakeling van Valencia en op Highbury de score kon beperken tegen Arsenal in een wedstrijd waarin hij ook een strafschop stopte van de legendarische Charlie George.

In 1973 keerde hij terug naar Joegoslavië en later was hij ook nog actief in Griekenland bij OFI Kreta en PAS Giannina. Op zijn 32ste moest hij noodgedwongen de handschoenen opbergen na een zware blessure. Hij keerde terug naar Milna, het geboortedorp van zijn vader. Van daaruit bleef hij nauw verbonden met zijn club Hadjuk Split. Tot voor enkele maanden was hij steeds paraat bij de jaarlijkse reünies van Hadjuk. Tijdens de Coronacrisis zette hij zich ook actief in voor inzameling van donaties voor de slachtoffers van het virus.

Ook bij de Beverse voetbalsupporters zal hij altijd een plaatsje in hun hart hebben, dankzij zijn glansprestaties in de eerste jaren van onze club op het hoogste niveau. Vorig jaar werd Luksa nog opgenomen in de voorselectie voor de Gouden Elf van KSK Beveren. Langs deze weg wensen wij de familie en vrienden van Luksa dan ook veel sterkte toe.