In memoriam: André De Poortere

Op 26 maart 2022 is onze voormalige speler André De Poortere overleden. André is zonder enige twijfel één van de meest loyale clubspelers uit de Beverse voetbalgeschiedenis. Hij speelde 361 officiële wedstrijden in 15 seizoenen voor SK Beveren. André De Poortere werd 87 jaar oud.

De Poortere sloot zich net na WOII aan bij de club als één van de eerste jeugdspelers van SK Beveren. Hij debuteerde in 1951 als 16-jarige in het eerste elftal als aanvaller en scoorde 3 goals in 10 match in zijn eerste seizoen in Bevordering. In dat debuutseizoen promoveerde SK Beveren ook voor het eerst naar Derde Nationale.

Op 11 november 1953 maakte hij deel uit van de allereerste basiself die een wedstrijd afwerkte voor Beveren in de Beker van België (6-1 verlies in het Oscar Van Kesbeeckstadion van Racing Mechelen). Opvallend was dat André ook tegelijkertijd actief was in het Antwerpse voetbalhandelsverbond, waar hij speelde voor het team van zijn werkgever, Établissements Gérard Koninckx Frères, een importbedrijf van exotisch fruit in de Antwerpse haven. Raymond Braine was de trainer en naast De Poortere speelde ook Rode Duivel Van De Weyer van Union mee. Het Beverse bestuur oordeelde echter dat twee wedstrijden op een weekend van het goede te veel was en verwees De Poortere voor een tijdje terug naar de reserven.  

Al snel werd De Poortere echter opnieuw een vaste waarde, dit keer niet meer als aanvaller maar als voorstopper (hij maakte nog steeds geregeld zijn doelpunten). Na de degradatie in 1960 werd hij kapitein van het stevig verjongde SK Beveren in Bevordering. Hij leidde de gouden generatie van SK Beveren als leider terug naar Derde Nationale in 1963 en bleef bij de club tot de promotie naar Tweede Nationale in 1966. In datzelfde jaar kreeg hij samen met ploeggenoot Julien Van Gool een afscheidsmatch tegen de Nationale Militaire Ploeg (destijds een gerenommeerde tegenstander, niet in het minst door de dienstplicht). Na Beveren trok André naar toenmalig eerste provincialer Gerda Sint-Niklaas.

Wij wensen de nabestaanden van André veel sterkte toe in deze moeilijke tijden.

(foto: André De Poortere, uiterst rechts, op het tornooi in het Nederlandse Kloetinge, onder meer in de aanwezigheid van zijn jonge ploegmaats Wilfried Van Moer, Freddy Buyl en Omer Janssens)